maanantai 21. toukokuuta 2012

Vauvan ruokailusta

Oma ruokavalioni ei ole mitä parhaimmaista päästä, enkä aina kiinnitä siihen tarpeeksi huomiota. Me kokkaamme kotona kyllä lähes joka päivä kotiruokaa, mutta tämän lisäksi syömme roskaruokaa ja herkkuja. Tästä olen jo aikaisemminkin kirjoitellut ja tarkoituksena olisikin tosiaan vähentää tuota epäterveellisen ruuan määrää.

Aapon ruuan laatuun tulee kiinnitettyä huomattavasti enemmän huomiota. En haluaisi altistaa pienen vatsaa ja elimistöä alusta alkaen suurelle määrälle säilöntäaineita. Alussa ajattelin tekeväni joka päivä Aapolle itse soseet. Arki kuitenkin on välillä sen verran toimintaa täynnä, ettei tähän ole aikaa tai vaikka olisikin aikaa niin jaksamista ei aina ole.

Meillä Aapo syö tällä hetkellä pääasiassa purkkiruokia. Sosepurkeista tulee luettua tarkkaan tuoteselosteet ja katsottua kuinka paljon purnukka oikeasti sisältää sitä "oikeaa tavaraa". Usein jos kyseessä on esimerkiksi Päärynä sose, tuoteselosteesta paljastuu, että itse päärynää on soseessa vain noin 30%. Se on mielestäni liian vähän. Onneksi nykyään tavallisista marketeista löytyy aika hyvin luomu soseita, joissa sitä ehtaa tavaraa on ihan 100%. Aapolle tuleekin valittua soseiksi pääasiassa luomusoseita niin makeissa kuin suolaisissakin ruuissa. Hinta näissä on toki korkeampi verrattuna "tavallisiin" soseisiin, mutta jotenkin tässä asiassa ei osaa alkaa säästämään.

Kotiruokahan olisi varmasti se paras vaihtoehto. Siinä ei ole säilöntä- tai lisäaineita jos valmistaa itse kaiken kunnon raaka-aineista. Minä kuitenkin myönnän, etten aina vaan jaksa. Jos olen kotona Aapon kanssa kaksin, niin ei tule monesti itsellekkään kokkailtua kunnon ruokaa. Kokkaillaan vasta sitten illemmalla miehen kanssa yhdessä.

Tässä yhtenä päivänä päätin taas panostaa ja tehdä Aapolle oman annoksen kotitekoista jauhelihakeittoa. Keitin ja soseutin, mutta eipä mamman pöperöt maistuneet ollenkaan. Aapo päätti sylkeä jokaisen lusikallisen pois. Siinä palkittiin taas hyvä yritys. Muutama päivä sitten kokeilin uudestaan, tosin eri ruualla. Keitin kukkakaalia, perunaa ja porkkanaa. Soseutin ne ja lisäsin tuoretta persiljaa silppuna. Se maistui todella hyvin ja kaikki meni. Eilen kokeiltiin kalakeittoa soseutettuna ja sekin meni oikein hyvin. Nyt on sitten taas vähäksi aikaa intoa kokeilla, jospa alkais Aapolle äidin itse tekemät ruuat maistumaan.

Mites teillä muilla, teettekö itse vauvoille ruuat vai käytättekö valmissoseita? Kummat maistuu paremmin? 

6 kommenttia:

 1. Meillä syödään kotitekoista sekä purkkiruokaa. En koe purkkiruokia mitenkään mörköinä. Joskus jopa päinvastoin rakenne on ollut parempi ja opettanut vauvalle ettei kaikki ole hienoa sosetta. Sauvasekottimella kun melkein väkisin soseesta tulee aina tosi sileetä, vaikka yritin jättää rakennetta. Tosin meillä on nyt vaihe ettei oikeastaan mikään muu maistu kuin pikkukivet ja kengätpohjat. Nyt kun eka vuosi pamahti täyteen ja ruokailujutut vähän helpottuivat, ollaan maisteltu entistä rohkeammin hedelmiä ja esimerkiksi grillattua maissia. Ns. isojen ruokaa, totta kai ilman suolaa. Onneksi olen saanut neidin itse sormiruokailemalla syömään esimerkiksi vesimeloonia ja rypäleitä. Helpottuvat välipalat, kun ei koko ajan tarvi taistella lusikkaa suuhun. Ja mikä parasta saa itse keskittyä omaan ruokaan samalla kun pienet sormet keskittyvät ruoasta kiinni pitämiseen.
  Huh tulipas pitkää tarinointi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä Aapolla on sellainen vaihe menossa, että kaikkien muiden ruokia pitäisi saada maistaa paitsi omia=) Pikkukivet ja kengänpohjat vaihe kuulostaa hyvinkin tutulle. Sormiruokailua pitäisi meidänkin pikkuhiljaa koittaa aloitella. Sitä omaan ruokailunn keskittymistä kyllä odottelee jo innolla, millonkahan sellainen ihme tapahtuu=)

   Poista
 2. Me ollaan myös sekakäyttäjiä, ja oikein hyvällä omatunnolla :) Kotona teen ruuat lähes poikkeuksetta itse, ja reissussa nautimme purkkien antimista. Hedelmä- ja marjasoseet teen välillä itte, useimmiten ne tulee kuitenkin purkista. Mulla on pakkasessa valmiina porkkanaa, kukkakaalia ja parsakaalia jääpalamuotteihin pakastettuna ja yleensä keitän sitten perunan / riisin / makaroonin "tuoreena" ja lisään pakasteesta jotain noista / joitakin noista. Usein perunan tms. sekaan laitan myös kiehumaan pienen palan sipulia makua antamaan, ja palsternakkaa ja kesäkurpitsaa. Välillä maissia ja hernettä (hernettä kyllä vähemmän) ja tomaattia ja paprikaa. Bataatti on herkkua meillä edelleen :) Lihat on mulla myös kypsennetty ja pakastettu jääpalamuotteihin, joista sitten otan aterialle aina palan tai kaksi. Maustan yrteillä, useimmiten omalla herkulla eli basilikalla. Tulipas mullakin tarinaa, toivottavasti tästä otti jotain selvääkin.... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin innostuin tämän luettuani tekemään jääpalamuotteihin porkkanaa! Saa nähdä saisko tänään aikaiseksi vielä jotain muutakin kasvista keitettyä. Helpottaisi nimittäin kummasti tuota lounaan pohtimista kun ois jotain jo valmiina. Meillä Aapon ehdoton suosikki on maissi. Laitatko muuten basillikaa kuivattuna vai pilkotko ihan tuoreena?

   Poista
 3. Meillä syötiin sekaisin kotitekoista ja purkkiruokia. Neidin kasvettua ei purkkisapuskat kelvanneet.
  Itse en luomua ostanut purkissa - huomasinpa, että luomupurkit tulevat Ruottinmaalta asti. Se taas ei ole minusta ekologista roudata 'pitkästä matkasta' luomua kun tavista saa lähempääkin pienemmällä hiilijalanjäljellä.
  Suloinen poika teidän Aapo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä yritän pikkuhiljaa siirtyä pois purkkiruuista ja saada Aapon syömään kotiruokaa. Siinä varmaan tovi vielä vierähtää=) Luomut tosiaan tulevat muualta päin, mutta minä aion niitä silti kyllä edelleen suosia.

   Poista